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b TEXAS DEPARTMENT OF STATE HEALTH SERVICES 

DAVID L. LAKEY, M.D. 
COMMISSIONER 

P.O. Box 149347 ,fi ~ O P Y  Austin, Texas 78714-9347 
1 -888-%3-7 1 1 1 

TTY: 1-800-735-2989 

April 18,201 1 

Drew Gamer, Jr., President 
Garner & Associates, Inc. 
13027 Stiles Lane 
Sugar Land, TX 77478 

RE: Request for clarification on containment requirements 

Dear Mr. Garner: 

The Texas Department of State Health Services (DSHS) has received your March 29,201 1, letter 
regarding full containment requirements as required by the Texas Asbestos Health Protection 
Rules (TAHPR). Your specific questions regarding inverted prep will be addressed in the order 
listed in your letter. 

1. Is full ceiling prep ("inverted prep") now required for all asbestos abatement projects in 
public buildings (yes or no)? 

2. Is full ceiling prep ("inverted prep") now required for all asbestos abatement projects in 
public buildings with drywall or plaster ceilings (yes or no)? 

3. Is full ceiling prep ("inverted prep") now required for all asbestos abatement projects in 
public buildings with suspended acoustical ceiling systems (yes or no)? 

DSHS response to Questions 1-3: 

No, ceiling prep ("inverted prep") is an industry term not addressed in the TAHPR and is not 
terminology used by DSHS. Any solid ceiling that is not open to adjacent areas (sealed) is 
not required by the TAHPR to be covered (prepped) with plastic sheeting. However, a 
suspended ceiling with ceiling tiles is not a sealed surface, and if it is open to other parts of 
the building (such as an open air plenum), then the suspended ceiling should be covered with 
a critical barrier. TAHPR §295.60(b) states, "Regulated areas within which asbestos 
abatement is to be conducted shall be separated fiom adjacent areas by impermeable barriers 
such as plastic sheeting attached securely in place. All openings between containment areas 
and adjacent areas, including but not limited to windows, doorways, elevator openings, 
corridor entrances, ventilation openings, drains, ducts, grills, grates, diffusers, and skylights, 
shall be sealed. All penetrations that could permit air infiltration or air leaks through the 
barrier shall be sealed, with exceptions of the make-up air provisions and the means of entry 
and exit." Critical barriers should be determined by the consultant for each project. Any 
individual asbestos consultant may determine that a ceiling is porous or cannot be cleaned 
and must be covered due to contamination concerns. 
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4. Are "critical barriers" with "splash guards" still allowed (as previously specified in a DSHS 
memorandum) for floor tile and mastic abatement projects (yes or no)? 

DSHS response to Question 4: 

Yes, the TAHPR, $295.60 (a)(2) states, "the individual asbestos consultant may specify work 
practices that vary from the requirements of this section as long as the work practices 
specified are at least as protective of public health and are clearly described in the project 
notification submitted to the Texas Department of Health (department). The burden of proof 
for establishing equivalent protection rests with the asbestos consultant." 

In addition, the 1999 TDH memorandum reiterates the above citation and states splash 
guards may be used when: 

The use of splash guards is specified by a licensed consultant; 
The consultant can defend that the practice is equally protective of public health; 
The area abated is under negative pressure with critical barriers, and all other work 
practice requirements enumerated under $295.60 are met; and 
The splash guard shall be at least four (4) feet high and consists of a least one layer of 
six (6) mil poly sheeting (or equivalent, as specified in $295.60(d). 

5. Will a written clarification be made by the DSHS addressing this issue (yes or no)? 

DSHS response to Question 4: 

No, a written clarification is not required because the regulations clearly address your 
concerns. However, your questions and these responses will be posted on the asbestos 
website. 

DSHS appreciates your interest in complying with the TAHPR regulations. If you have any 
questions, please contact Mr. Terry Collins, TAHPWESHAP Specialist, at (512) 834-6787 
extension 2454 or Ms. Roxanna Guerrero, Asbestos Programs Coordinator, at (5 12) 834-6787 
extension 2 1 98. 

Sincerely, 

Annabelle Dillard, Manager 
Environmental Hazards Group 
Policy, Standards, and Quality Assurance Unit 
Division for Regulatory Services 
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March 29,201 1 VIA: e-mall 0 Pa& 

Mr. Alan Morris 
Asbestos Branch Manager 
Texas Department of State Health Services 
1100 W. 49"' S t m t  
Austin, Texas 78756 

Dear Mr. Morris 

Th~s letter is in refmnce to a rumor in the Texas Asbeatos Consulting and Abatement Industry that the Tew: 
Department State Health Services is considering enforcement of fill containment ("inverted prep") of ceilings 
on interior asbestos abatement projects. It is understood that DSHS Inspectors have recently informed 
Consultants and Contractors that they would report (a aviolation) the Consultant and Contractor ifthey did not 
specify the construction of fill containment ("inverted ptep") of ceilings in any type of abatement project to 
include floor tile abatement projects. 

As you a n  aware, the TAHPR addresses prep of flows and walls in TAHPR 295.60 (d) and does not spec~ficall y 
reference ceiling prep. However, Consultants usually specify "critical bamers" (one layer of plastic sheeting) 
over lights, vents, diffusers, other openings, ctc. in ceilings, TAHPR 295.60 (b) defines a "cntlcal barr~er" as 
a " ... plastic sheering attached securely in place". The TAHPR also indicates that "All openings between 
containment areas and adjacent ama~, including but not limited to windows, doorways, elevator openings. 
conidm entrances, ventilation openings, drains, ducts, grills, grates, diffusers, and skylights, shall be sealed. 
All penetrations that could permit air infiltration or air leaks through the barrier shall be scaled, .... ': 
As a DSHS Licensed Asbestos Consultant and an Approved Asbestos Training Instructor, 1 need immcdiat; 
clarification and yes or no answers to the following questions; 

1. h full ceiling prep ("'inverted prep") now required for all asbestos abatement projects in public building (yes 
of no)? 

2. Is fill ceiling prep ("inverted prep") nowrequired for all asbestos abatement projects in public buildings with 
drywall or plasm ceilings (yes of no)? 

3. Is full ailing prep ("inverted prep") now required for all asbestos abatement pmjecls in public buildtngs w~th 
suspended acoustical ceiling systems (yes of no)? 

4. Are "critical barriers" with "splash guards" still allowed (as previously specified in a DSHS Memorandum) 
for floor tile & mastic abatement projects (yes or no)? 

5. Will a written clarification be made by the DSHS addressing this issue (yes or no)? 

'Ihank you for your coopemtion and assistance with this issue. Please respond at your earliest convenience in 
an effort for us to continue to conduct asbtos consulting and training services in compliance with regulatory 
requirements. 

n FA,&) 
w Gamer. Jr.. President 
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