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ISSUE:  Are private hospital emergency rooms required to stay open and treat 
patients during an emergency or disaster?  Does DSHS or the State have the 
authority to require them to remain open and treat patients?  
 
ANSWER:  Answer to both questions is no. 
 
DISCUSSION:  Private hospitals licensed by the state that participate in Medicare are 
required by federal law to ensure access to emergency services to every person who 
presents at the hospital with an emergency medical condition See Emergency Medical 
Treatment & Labor Act (EMTALA), 42 USC 1395dd.  If the hospital is open, it must 
screen, treat, stabilize, and/or transfer any and all patients who present at the ER.  
However, if the hospital is closed due to evacuation orders, unsafe conditions, or other 
disaster situations, this section does not apply. 42 USC 1395dd(1) and 42 CFR 
489.24(a)(1) and (2).  The State has no authority to order the hospital to remain open if 
the hospital administrator or hospital district has made a decision to close the facility 
based on evacuation orders, unsafe conditions, or other disaster situations.  The Governor 
may exercise his authority under the Texas Disaster Act of 1975, (Act) Government 
Code, ch. 418, Sec. 418.017, to commandeer and use private property if the Governor 
finds it necessary to cope with a disaster, subject to the compensation requirements of the 
Act.  This provision does not mandate the use of the employees or contractors of the 
private resource.  
 
 
WAIVER OF LAW OR RULES:  Not applicable.   
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