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SUBJECT:
Under-Designation of Trauma Facilities

FACTS:

Your memorandum requesting a legal opinion set out the following background facts:

Approximately 150 hospitals in the state are required to seek designation [as trauma facilities] in order to continue to receive state Medicaid disproportionate Share Program (dispro) funding. Some of the large urban hospitals are applying for designation at a level much below their capabilities. For example, Baptist Hospital (722 beds) and Santa Rosa Medical Center (402 beds) are applying for Level IV designation rather than Level II or III as would be appropriate for hospitals with their resources and capabilities.

A Level IV facility provides resuscitation, stabilization, and arranges for appropriate transfer of all major severe trauma patients to a higher level trauma facility. In general, these urban facilities are non-EMS receiving for severe trauma victims, therefore they do not get the vast majority of these cases in their areas. However, they do receive urgent trauma cases from EMS (which may deteriorate to severe) and walk-ups/drive-ins of all criticalities. It has been found that these facilities are keeping severe trauma patients, rather than transferring them to the tertiary trauma facility designated in the area. Additionally, they are often accepting the transfer of severe trauma patients from other hospitals which is not considered appropriate for a Level IV trauma facility (if a trauma patient is of such criticality as to require transfer, he/she should move up to a higher level of designation).
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In other words, these hospitals are under-designating to meet the dispro requirements as expeditiously as possible, but intend to continue to provide care at a level of their choosing.  They site the bolded wording below from the trauma system legislation as proof that the department cannot refuse to designate them at an inappropriate level.

Sec. 773.115 [Texas Health and Safety Code] TRAUMA FACILITIES (a) The Bureau may designate trauma facilities that are a part of an emergency medical services and trauma care system. A trauma facility shall be designated by the level of trauma care and services provided in accordance with the American College of Surgeons guidelines for levels I, II, and III trauma centers and rules adopted by the board for level IV trauma centers. In adopting rules under this section, the board may consider trauma caseloads, geographic boundaries, or minimum population requirements, but the bureau may not deny designation solely on these criteria. The board may not set an arbitrary limit on the number of facilities designated as trauma facilities.
QUESTION:

Your memorandum continues:

We believe the intent of the above wording was to prevent the department from limiting the number of trauma facilities as many other
states have done; not to prevent the department from choosing not to under-designate a hospital.

Can the Texas Department of Health (department) refuse to under-designate a hospital as a Trauma Facility[?] In other words, can the department require a hospital to apply for a level of designation commensurate with their resources and level of care provided?

ANSWER:

Yes. The level designation in the application is not relevant. The bureau should designate an applicant facility as belonging to a particular Trauma Level based on its capability to provide care or the level of care and services actually provided, not the level requested by the applicant.

DISCUSSION:

“Emergency Medical Services and Trauma Care Systems” are addressed by Chapter 773, Subchapter E of the Health and Safety Code. The purpose of the statute is clear:

In order to improve the health of the people of the state, it is necessary to improve the quality of emergency and medical care to the people of Texas who are victims of unintentional, life-threatening injuries by encouraging hospitals to provide trauma care and increasing the availability of emergency medical services. (§ 773.111(c))
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To accomplish this goal, rules “shall provide for the designation of trauma facilities. . .” which are the components of the Trauma Care Systems (§ 773.112 (a)). The specific language allowing these centers to be designated at different levels is quoted above from the statute in your opinion request.

The controversy is not over the bureau's refusal to designate a facility as a trauma center, or its misuse of specific criteria to deny designation, but rather whether the bureau or the applicant determines the appropriate level at which they are designated. It is apparently the opinion of some applicants that they may request a designation at a specific level, and the bureau has no authority to do anything other than grant or deny that request. The statute gives no support to this position.  The board rules may establish criteria to deny designation, and the statute supplies criteria on which this should and should not be done. And “the bureau shall grant the designation if the facility meets the requirements for designation prescribed by board rules.” (§ 773.115 (b)). The “level” at which the facility is designated is left for the rules to determine with little guidance from the statute. The statute says that this shall be done “. . . by the level of trauma care and services provided . . .” (§ 773.115(a)), or “. . . according to trauma care capabilities . . .” (§773.114(a)3). The criteria for dividing the individual categories is supplied by the American College of Surgeons (levels I, II, III) and board rules (level IV).

The rules adopted to implement these sections go into more detail about the application and approval process, but do not suggest that it is up to the applicant to choose the level at which they are designated. It reiterates that the designation will be “. . . by levels of care capability . . .” (25 Texas Administrative Code § 157.125(a)): not on a level chosen in the applicant. If the applicant feels the level is incorrect it may “. . . notify the bureau [of Emergency Management]and the RAC [Regional Advisory Council] if it chooses to no longer provide trauma services commensurate with its designation level . . .” (§ 157.125(r)(2)) It may “apply for a lower level of designation . . . however, it shall be necessary to repeat the designation process . . .” (§157.125(r)(2)(A)), or with 30 days notice it may “permanently relinquish its designation" (§157.125(r)(2)(B)). Thus, a facility can ask that its level be reconsidered (which involves submission of a fee, and if necessary a survey), but the criteria (which are based on "care capability") will not change. Or, in the alternative, they may relinquish their designation as a trauma care facility.

Your opinion request suggests that some facilities have been designated at Level IV based upon their request rather than their capabilities or the level of care provided. Future designations should be made based upon the statutory criteria outlined above. The bureau should possess clear evidence that the qualify for the level they are awarded. Your opinion request states that facilities designated Level IV are in fact providing Level III or higher care. This may be inappropriate as your request suggests, but there is nothing illegal about it. The statute makes it clear that the facility may provide whatever care is allowed by its licensure (§§ 773.114(b) & .116(e)).

I think there are also some improvements that might be made in the rules for this program to make our interpretation of the statute explicit. We will also be faced with a problem of collecting the increased fees for the higher designation, though I think this can be solved by revising our procedures and 
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rules so that the fee is collected after the level is decided but before it is actually awarded to the facility.
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