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FAQFrequently Asked Questions
By Mattie Mendoza and Phil Lockwood

Q: Are there EMS rules that protect 

against worker fatigue? Do the 

rules regulate the number of hours 

EMS personnel work in one shift? 

A: The Department of State 

Health Services does not regulate 

or conspicuously monitor the 

number of hours worked by EMS 

technicians. If the emergency 

medical care provided is substandard 

because of long work hours, 

disciplinary action may be taken 

through our normal compliance 

process. The Department of Labor 

standards, as regulated by the 

Occupational Safety and Health 

Administration (OSHA), would 

likely regulate applicable labor laws. 

For more information, see http://

www.osha.gov. 

Q: I’ve seen it before, but now I 

cannot find the rule that says I 

must carry my EMS ID card on 

my person at all times. Where in 

the rules does that requirement 

appear?

A: The applicable rule is within 

the EMS provider rule, and it’s the 

provider’s responsibility to ensure 

you are correctly identified. 25 

TAC, Section 157.11(m)(5) reads, 

“Responsibilities of the EMS 

provider. During the license period 

the provider’s responsibilities shall 

include: . . . (5) assuring that all 

personnel, when on an in-service 

vehicle or when on the scene of 

an emergency, are prominently 

identified by, at least, the last name 

and the first initial of the first name, 

the certification or license level and 

the provider name. A provider may 

utilize an alternative identification 

system in incident-specific situations 

that pose a potential for danger 

if the individuals are identified by 

name.” Years ago, all personnel 

were required to have the card on 

their person at all times, but certain 

rescue operations (i.e., water rescue) 

made that impractical, so the rule 

was revised. Many providers prepare 

laminated credentials for employees 

that include a photo, certification 

or license number, status and so on. 

However, it’s never a bad idea to take 

the initiative and have your EMS ID 

card with you whenever possible. If 

you lose it, you can get a new one 

by completing a replacement form 

(see http://www.dshs.state.tx.us/

emstraumasystems/idcard.pdf). 

Q: I do not want to be registered 

through the National Registry and 

would prefer to sit for the state exam 

only. How do I do that?

A: Candidates for Texas EMS 

certification must take and pass the 

NREMT exam to receive certification 

because the state no longer develops 

a separate exam. Generally, the 

NREMT will not allow a person to 

sit for the exam unless he or she is 

eligible for NREMT registration. The 

assessed fee is for both examination 

and registration. It is virtually 

impossible to obtain initial Texas 

certification without first registering 

with NREMT.

Q: In October of 2007, the 

State EMS Director sent a letter 

informing us of two bills passed by 

the 80th Legislature that affected 

EMS provider licensing rules. What 

are the provisions, and have they 

become rule yet?

A: At press time, the new provider 

rule was on track to become effective 

in August 2008. The major provisions 

incorporated into the rule include 

both legislative mandates as well as a 

variety of other revisions. One of the 

legislative changes mandated that all 

vehicle transports of stretcher patients 

be done by licensed EMS providers. 

Other provider licensing changes 

include a requirement for all licensed 

providers’ EMS vehicles to be 

equipped with devices for treatment 

of anaphylaxis (i.e., epinephrine 

auto-injector devices), requirements 

for license numbers to appear on the 

side of ambulances, a professional 

liability insurance coverage mandate, 

new notification requirements 

(vehicle collisions, administrator 

changes, etc.), and a requirement for 

credentialing of staff that includes a 

policy for new employee internships. 

Provider name changes will require a 

new provider license application and 

prorated fee, if applicable. Vehicle 

authorization changes during the 

license period require an additional 

fee. This space is insufficient to 

highlight all of the additional 

changes, so you are advised to look 

up and review the new rule on the 

Secretary of State’s Texas Register 

webpage at http://www.sos.state.

tx.us/texreg/index.shtml, or view it 

when it becomes available on the 

Administrative Code webpage at 

http://www.sos.state.tx.us/tac/index.

shtml (see Title 25, Part 1, Chapter 

157, Subchapter B, Section 11). 

Q: I’ve worked with DSHS for 

many, many years, and one of 

the constants has been the 1100 

West 49th Street address for 

correspondence going to the central 

office. Someone told me that’s not 

your address any more. What’s 

your new address and why has it 

changed?
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A: In order to comply with the new 

contract provider for state mail 

service, we now use a post office 

address and separate program mail 

codes (MC). The post office address 

is PO Box 149347, and the mail 

codes for EMS-related functions 

include Office of EMS/Trauma 

Systems Coordination – MC 1876, 

EMS Compliance & QA – MC 1979, 

EMS Certification & Licensing – MC 

2835 and Cash Receipts Branch 

– MC 2003. For example, mail 

going to the Office of EMS/Trauma 

Systems would be addressed in the 

following manner: Office of EMS/

Trauma Systems MC 1876, Texas 

Department of State Health Services, 

PO Box 149347, Austin, Texas 

78714-9347. Note: Any mail that 

includes payments should be sent to 

Cash Receipts Branch, not directly to 

the program. Be sure to use payment 

forms that correctly designate the 

program or budget. The 1100 West 

49th Street address remains the 

physical address, and express, parcel 

or overnight shipments can still be 

sent to that address. Each of the 

EMS field offices has a unique mail 

code, too. For field office mail codes, 

see http://www.dshs.state.tx.us/

emstraumasystems/regions.shtm. 

Q: When I try to renew my EMT-

B certificate using the TxOnline 

electronic application system, I get 

an error message that states my 

license information does not match 

the information in the database. 

Why do I get this error message?   

A: This message appears for a 

few different reasons. Most often, 

however, applicants assume the 

system is prompting them to enter a 

social security and driver’s license 

number. In fact, the system is asking 

for a social security number and 

EMS license number, not the driver’s 

license number. If the error message 

continues to appear, verify that these 

numbers are accurately entered. 

If you have further questions, 

please call the EMS Certification 

department at (512) 834-6700.  

Q: I used the TxOnline electronic 

application system to submit my 

EMT-B renewal application. I later 

realized that I forgot to answer one 

of the questions. Can I access my 

application and make changes to it 

after submission? 

A: No. Once you complete and 

submit your electronic application 

you cannot go back into the 

application and update or change any 

of the information. However, at the 

end of the application process you 

should have received a trace number 

(a.k.a., tracking or confirmation 

number). That trace number is your 

only proof that you submitted your 

application and payment. After Fiscal 

processes your application fee (in 

five to seven business days), they will 

electronically send the application 

to EMS Certification for processing. 

At that point, EMS Certification will 

be able to access your application 

with your trace number. Necessary 

changes to your application can 

then be made by contacting EMS 

Certification (five to seven business 

days after submission) and providing 

them with your trace number. You 

can contact EMS Certification at 

(512) 834-6700.

Q: I recently received notification 

that I have passed my National 

Registry exam, but I have 

already submitted my EMT-Basic 

application to the state. Do I need to 

notify the state that I have passed my 

National Registry exam?   

A: No. The National Registry 

will submit your exam results 

electronically to EMS Certification. 

It typically takes approximately five 

to seven days for National Registry 

to notify EMS Certification of your 

exam results. You can check our 

website (http://www.dshs.state.tx.us/

emstraumasystems/NewCert.shtm) 

to see whether your application has 

been approved.

Q: I plan to move to Texas from 

another state, and I am completing 

the Reciprocity application. The 

Reciprocity Verification Form A, 

which is part of the Reciprocity 

application, is a little confusing. Do 

I complete and send that form to 

Texas EMS Certification or to the 

EMS certification department that 

holds my current certification?

A: The Reciprocity Verification 

Form A should be completed by the 

EMS certification department(s) with 

whom you are currently certified 

or have ever been certified. Send a 

copy of the form to each state agency, 

who should then fax or mail the 

completed Reciprocity Verification 

Form A directly back to Texas EMS 

Certification. You complete only 

the top portion of the form, which 

includes your name, social security 

number and certification/license 

number, allowing the other state(s) to 

verify your certification information. 

You can find the out-of-state 

Reciprocity application, including the 

Reciprocity Verification Form A, on 

our website at http://www.dshs.state.

tx.us/emstraumasystems/stdrecip.

shtm.
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