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FAQFrequently Asked Questions
By Mattie Mendoza and Phil Lockwood

Q: Soon there will be a new 
certification query available on 
the website. Are there any terms 
that may need clarification?
A: When you look up your status 
on the new certification query, if 
your certification is not expired 
and you are in Active Status, your 
Certification Status is going to 
be listed as Current, Active. That 
means that you are legal to work in 
Texas. If you are in Inactive status 
(no longer practicing as an EMT, 
but didn’t let your certification 
expire), your status is going be 
listed as Current, Inactive. If your 
certification is expired, your status 
is going to be listed as Expired 
and either Active or Inactive.  
You are not legal to work as an 
EMS professional in Texas with 
either an Expired or Inactive 
status. To legally work as an EMS 
professional in Texas, your status 
must read Current, Active and 
your expiration date must not have 
passed. When the new certification 
query is up and running, if you 
have any questions concerning 
your status listed on the web site, 
please call the EMS Certification 
section at 512-834-6700. 

There may be instances when 
an enforcement action is listed 
as a status, such as Probated 
Suspension, Suspension or 
Decertified. If you have questions 
concerning those, please call 
512/834-6700 and ask for either 
the Enforcement or Compliance 
section.  
    

Q: I am currently in inactive 
status. What do I need to do to 
return to active status and work in 
Texas?
A: First you will need to submit 
the Inactive/Active Certification/
Licensure application and fee. You 
can find the application on our 
website at: www.dshs.state.tx.us/
emstraumasystems. Click on the 
link for Recertification/Relicensure 
Info. Scroll down to EMS Inactive 
Certification and look for Inactive 
Certification/Application. Click 
on the link. To regain active status 
you will complete Section 3 of the 
application, choosing one of the 
two renewal options, and you must 
take and pass the National Registry 
Assessment Exam. You can gain 
information about the National 
Registry Assessment Exam from 
their website at: www.nremt.org/
about/nremt_news.asp.    

Q: Do I have to wait until I 
complete my initial EMT course 
to submit my state application for 
certification?
A: No, you can submit your 
application for state certification 
anytime. In fact, we recommend 
you submit your application prior 
to completion of your course.  
Your application will be classified 
as deficient until we get all of 
the requirements, including your 
National Registry number. But 
your state application will remain 
open and you will have two years 
to submit all of the requirements.  

Submitting your application prior 
to completion of your course 
allows DSHS staff to complete 
some processing early, including 
fee processing, data entry and 
criminal background check, which 
normally takes 4-6 weeks. You 
can find the initial application 
for state certification on our 
website at: www.dshs.state.tx.us/
emstraumasystems/CertInfo.shtm. 
 
Q: I’m choosing Option 1, the 
written exam, to renew my EMT 
certification.  What exam do I 
need to take?
A: The written exam you need to 
take if you choose Option 1 on 
the Recertification/Relicensure 
application as your certification 
renewal option is the National 
Registry assessment exam. You can 
request that exam using National 
Registry’s web site at: www.nremt.
org. You can review all of your 
state certification/licensure renewal 
options on our website at: www.
dshs.state.tx.us/emstraumasystems.  

Q:  What type of liability 
insurance is required for 
ambulances and at what limits? 
A:  The liability insurance 
requirement for EMS providers 
is the minimum required by the 
Transportation Code (601.081 
– 083) regarding standard proof 
of vehicle liability insurance. 
The current minimum coverage 
amounts are: $20,000 for bodily 
injury to, or death of one person 
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in one accident; $40,000 for 
bodily injury to or death of two 
or more persons in one accident, 
subject to the amount provided 
by Subdivision (1) for bodily 
injury to, or death of one of the 
persons; and $15,000 for damage 
to, or destruction of property of 
others in one accident. We also 
ask that the service provide us a 
copy of the certificate showing 
DSHS as the certificate holder (so 
we’ll be informed if it expires or 
is cancelled). In the last legislative 
session, Senate Bill 502 was 
passed, increasing the minimums 
to $25,000 / $50,000 / $25,000 
in April of 2008 and to $30,000 / 
$60,000 / $25,000 in January of 
2011. 

Q: I am trying to find out the 
scope of practice for a paramedic. 
What is allowed for patient 
treatments, limitations, etc.?
A: Texas does not have a rigid 
scope of practice for EMS 
personnel defined in rule or law 
as some other states do. That’s 
because Texas Medical Board rules 
allow physician-medical directors 
to delegate medical tasks to EMS 
personnel as long as they’ve trained 
and/or verified and documented 
the training, in the context of the 
Texas Medical Board language 
of 22 Texas Administrative 
Code, Section 197.1. Medical 
personnel with specific training 
and competencies may be able 
to perform skills outside the 

bounds of traditional practice if 
their medical director evaluates, 
provides additional training, 
authorizes them accordingly and 
develops protocols to match. For 
the purpose of this explanation, 
traditional practice may be defined 
as the knowledge and competencies 
described in the DOT National 
Standard Curriculum at each EMS 
training level.

Q: Would a licensed ambulance 
service be in violation of Texas 
Administrative Code if it has a 
unit respond to a call with only 
person on the unit and then once 
on scene, pick up the second 
crew member to place the unit in 
service?
A: Responding to a scene with 
only one person is not considered 
a violation of EMS rules, but it’s 

not advisable. The definition of an 
“in-service” EMS vehicle is found 
in Texas Administrative Code Title 
25, Part 1, Chapter 157, Subsection 
A, Section 157.2 (76): When in-
service — The period of time when 
an EMS vehicle is at the scene or 
when en route to a facility with a 
patient. 

An EMS provider will be 
required to explain how they 
will meet the in-service staffing 
requirement, especially when the 
resources of the provider may not 
always allow them to have two 
certified staff (paid or volunteer) 
on the vehicle when it responds. 
We strongly encourage all EMS 
providers to have a staffing plan 
that prevents the occurrence of only 
one EMS person arriving at the 
scene, therefore being potentially 
unable to transport the patient. 


