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ISSUE 
 
There is some confusion as to whether enacting legislation allows for the designation of pediatric trauma 
facilities.  A Texas Department of Health (TDH) legal opinion dated April 29, 2003, states in part that there 
does not appear to be anything in current Texas state law or TDH regulations that prevents the department 
from designating a hospital that primarily serves pediatric patients as a “trauma facility”, provided that the 
hospital can show that it has been verified by the American College of Surgeons (ACS) as having met all 
essential criteria. 
 
 
BACKGROUND 
 
More children die in Texas from trauma than all other causes combined.  The injured pediatric patient has 
special needs that optimally may be provided in the environment of a children’s hospital with a 
demonstrated commitment to trauma care.  (Because of the limited number and wide geographic 
distribution of children’s hospitals, however, adult trauma facilities caring for injured children must be 
available to provide this resource as well.) 
 
Texas has been designating trauma facilities since 1992.  Although there is currently no process in place for 
the designation of a children’s hospital, there is a children’s hospital in Texas that was recently verified as a 
Level II trauma facility by the American College of Surgeons and has requested designation status by TDH. 
 
STATUTE REFERENCE 
 
 Not applicable 
 
RULE REFERENCE 
 

25 TAC,  §157.125 Requirements for Trauma Facility Designation. 
 

POLICY 
The purpose of this policy is to outline the process by which children’s hospitals in Texas may achieve 
Levels I, II, or III trauma designation status.  Level IV designation status will not be available at this time. 
 
 (A) The Bureau of Emergency Management (bureau) shall recommend to the commissioner 
of health (commissioner) the trauma facility designation of children’s hospitals as follows: 



(1) Comprehensive (Level I) trauma facility designation, if the applicant children’s 
hospital meets or exceeds the current American College of Surgeons (ACS) 
essential criteria for a verified Level I trauma center, actively participates on the 
appropriate regional advisory council (RAC), and submits data to the state 
trauma registry; 

 
(2) Major (Level II) trauma facility designation, if the applicant children’s hospital 

meets or exceeds the current ACS essential criteria for a verified Level II trauma 
center, actively participates on the appropriate RAC, and submits data to the 
state trauma registry. 

 
(3) General (Level III) trauma facility designation, if the applicant children’s 

hospital meets or exceeds the current ACS essential criteria for a verified Level 
III trauma center, actively participates on the appropriate RAC, and submits data 
to the state trauma registry. 

 
 
 (B) The survey team composition shall be as follows: 
 

(1) The ACS survey team members for Level I, II, and III children’s hospital trauma 
facility applicants shall be multidisciplinary and include at a minimum a pediatric 
general surgeon; a general surgeon; an emergency physician; and a pediatric trauma 
nurse, all active in the management of trauma patients. 
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