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ISSUE 
The Bureau of Emergency Management (BEM) has been asked to clarify trauma facility designation rules 
as they relate to HB 3588 [Texas 78th Regular Session] and its reference to undesignated facilities “in active 
pursuit of designation”.  
 
 
BACKGROUND 
 
Article 10 of HB 3588, proposed in the Texas 78th Regular Session and signed into law by the governor, 
provides for the funding of designated trauma facilities and undesignated facilities “in active pursuit of 
designation”.  The law defines a facility to be in “pursuit of designation” when it: 

• submits an application for trauma verification\designation not later than December 31, 
2003 

• submits data to the EMS\trauma registry 
• participates on a regional advisory council (RAC) on or before December 31, 2003 
• creates a hospital trauma performance committee not later than December 31, 2003 
• achieves trauma verification\designation on or before December 31, 2005 (failure to do 

so will result in the facility returning any monies disbursed from the fund) 
 
Undesignated facilities seeking eligibility to receive HB3588 monies should be cognizant of the following: 

1. A 2-year timeframe to develop a trauma program that culminates in verification\designation, 
while possible, will take an extraordinary degree of commitment from the hospital’s 
governing body and administrative staff, medical staff, and community. 

2. Due to the anticipated large volume of applications, some Level III applicants will necessarily 
consider contracting with the American College of Surgeons for site surveys in order to meet 
the extremely short verification\designation timeline requirement 

 
STATUTE REFERENCE 
 
  
 



RULE REFERENCE 
 
25 TAC,  §157.125  Requirements for Trauma Facility Designation. 

 
POLICY 
 

1. An undesignated hospitals will have satisfactorily met its December 31, 2003 “pursuit of 
designation” obligations if it submits hardcopies of the following documents to BEM 
postmarked no later than 12-31-03: 
a. A complete application with all blanks filled in and attached tables \addendums 

completed.  Level I and Level II applicants must submit a current ACS Pre -review 
Questionnaire; Level III applicants must submit either a current ACS Pre-review 
Questionnaire or a TDH Level III Application; Level IV applicants must submit a TDH 
Level IV Application; 

 
b. Evidence that the applicant hospital has successfully downloaded successfully at least 

once to the Texas EMS\Trauma Registry;  
 

c. A letter from the appropriate RAC executive board that a representative from the 
applicant facility has attended and actively participated at a minimum of one RAC 
meeting; 

 
d. Evidence that a hospital trauma performance improvement committee has been created. 

 
e. A non-refundable application fee. 

 
         

2. BEM will notify the facility within 30 days of receipt of the application if has satisfactorily 
met its December 31, 2003 “pursuit of designation” obligations and is approved to continue 
towards meeting its verification\designation deadline of December 31, 2005.  In written 
communication to follow, BEM will offer technical assistance by assisting the facility 
identifying critical deficiencies in its trauma program and providing follow-up as needed.  
Because of the short deadline for designation in order to quality for HB 3588 funding, 
undesignated facilities are strongly encouraged to communicate regularly with BEM staff 
throughout the pursuit of designation process..   

 
3. In order to minimize the challenges inherent to the strict deadlines for completion of the 

designation process and to avoid having to return any disbursed monies, BEM strongly 
recommends that an undesignated facility: 

 
a. Consider a designation consultation with an experienced surveyor(s) as one of its 

strategies for identifying trauma program deficiencies; 
b. Have its designation survey performed no later than September 1, 2005.  (This would 

allow time for the surveyor(s) to develop the site survey report and time for the facility to 
attempt to correct identified criteria deficiencies. 

    
4. All surveyor verification\designation reports and any supplemental material addressing 

correction of deficiencies that the facility wants taken into consideration must be postmarked 
no later than November 1, 2005, in order to reviewed by BEM staff and recommendations to 
the commissioner completed by December 31, 2005. 
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