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ISSUE 
The Bureau of Emergency Management has been asked to clarify trauma facility designation rules as they 
relate to the overall function of the Texas Trauma System and to federal Emergency Medical Treatment 
and Labor Act (EMTALA) guidelines. 
 
 
BACKGROUND 
 
The TDH Office of General Counsel has stated in a legal opinion [Attachment A] that Bureau of 
Emergency Management (BEM) should designate an applicant facility as belonging to a particular trauma 
level based on its capability to provide care or the level of care and services actually provided, not the level 
requested by the applicant.    This legal opinion is consistent with the Center for Medicare and Medicaid 
Services position of taking into consideration hospital capabilities when determining whether a hospital has 
appropriately met its obligations to patients that present to the facility.  [Attachment B]     
 
STATUTE REFERENCE 
 
  
 
RULE REFERENCE 
 
25 TAC,  §157.125  Requirements for Trauma Facility Designation. 

 
POLICY 
 

1. When BEM receives an application for designation or re-designation from a hospital, it will 
review the applicant facility’s resources and propose the appropriate level for designation 
a. Level I or Level II:  if the facility has full-time* general surgery, neuro surgery, and 

orthopedic surgery capabilities 
b. Level III: if the facility has full-time* general surgery and orthopedic capabilities, but 

does not have full-time neurosurgery capability 
c. Level IV: all others 



 

 

 
2. If a facility disagrees with the designation level proposed to be appropriate, it may appeal to 

BEM in writing within 30 days.  The written appeal must include a signed letter of support 
from the Executive Board of the trauma regional advisory council (RAC), and must provide 
an explanation as to why designation at the level proposed to be appropriate by BEM would 
negatively impact the citizens of the affected trauma service area (TSA) or the citizens of the 
state of Texas. 

 
3. If  BEM denies the appeal and the facility disagrees, the case shall be referred to the Associate 

Commissioner for Consumer Health Protection for final decision. 
 

4. Applicant hospitals shall have the right to withdraw their appeal at any time prior to resolution 
of the final appeal process. 

 
 

*In general, physician service capability must be in place 24\7.  In 
determining whether capability is present, TDH may use the concept of 
substantial compliance, which is defined as having capability at least 90% of 
the time (i.e., 27 out of 30 days in a month).   
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