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PUBLIC SANITATION AND RETAIL FOOD SAFETY GROUP  
REGULATORY CLARIFICATIONS 

November 1, 2000   (Revised:  February 21, 2017)  

PSRFSGRC - No. 4 

 

SUBJECT:  STORAGE OF SANITIZING SOLUTION BUCKETS 
 

Applicable Texas Food Establishment Rules (TFER) Sections: 
§228.68(d)(2)Wiping Cloths, use limitation 

§228.203 Storage, separation 
§228.206 Chemicals 

 
Question: 

Can the buckets of sanitizing solutions that are used with wiping cloths be located 
on the food preparation surfaces?  This would make it easier for the employees to 

use the wiping cloths by making the solutions more accessible. 
 

Response: 
Even though the sanitizing solutions meet the requirements of an approved indirect 

food additive, they are still toxic materials.  The solutions must be stored in such a 

manner that they are separated from the food, equipment and utensils. 
 

Support: 
The wiping cloths are intended to be utilized following the guidelines that are 

specified under §228.68(d)(2).  If the cloths are to be used wet, then they must be 
stored in an approved chemical sanitizing solution. 

 
§228.206 states that chemical sanitizers that are applied to food contact surfaces 

must meet the requirements that are specified in 40 CFR §180.2020.  This federal 
regulation requires that the solutions must be adequately drained from the food-

contact equipment before any contact with food.  The types of chemicals that are 
approved as sanitizers and the maximum approved concentration of the chemicals 

are specified in the regulation.  The requirements for draining the solutions and for 
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not exceeding a maximum concentration indicate that these solutions can be 

hazardous if not properly handled. 

 
The U.S. Food and Drug Administration have very strict guidelines that must be 

followed before a sanitizer is approved as an indirect food additive.  The 
requirements are listed in the document entitled, "Sanitizing Solutions: Chemistry 

Guidelines for Food Additive Petitions."  Sanitizers must be shown to be safe prior 
to being approved as an indirect food additive.  A petition must be submitted to the 

Environmental Protection Agency (EPA) that not only provides the chemical 
formulation and characteristics of a compound, but states the intended usage of the 

chemical compound.  
 

In order for the EPA to estimate probable human exposure to a sanitizer and, thus, 
evaluate the safety of the sanitizer, an effective concentration and residual analyses 

must be provided.  The approval is based upon the assumption that food will 
contact a surface that contains a certain concentration of sanitizer residue.  "The 

Agency's calculations are intended to reflect a reasonable, yet conservative, "worst 

case" situation." 
 

Approval for a sanitizing solution is given with conditionary requirements for usage.  
Deviation for the drainage and residual concentration requirements will void the 

approval.  If a quantity of the sanitizing solution were spilled directly onto the food, 
the parameters for the approval would clearly be exceeded and the food would be 

considered to be unsafe for consumption.  The solution must be handled as a toxic 
material.  

 
§228.203 states that "poisonous or toxic materials shall be stored so they cannot 

contaminate food, equipment, utensils, linens, and single-service and single-use 
articles...."  The section further states that the toxic materials must be separated 

from the food and equipment and may not be stored above the food or equipment.  
Careful handling of the solutions must be provided to ensure that none of the 

solution is spilled directly onto the food.  Storing a bucket of sanitizing solution on a 

food preparation surface poses a potential for contamination. 
 

It would be acceptable to store the sanitizing bucket on a shelf below the food 
preparation surface or on another nearby surface.  The employees would be able to 

obtain the cloth easily from the solution and return it when the sanitizing step has 
been completed.  Safety practices can never be outweighed by convenience, even if 

it may ensure that an employee may be more diligent in one of his other duties. 
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Agree to form and substance: 

  
Christopher Sparks, MPA, R.S.  

Manager 

Public Sanitation and Retail Food Safety Group 
 

 
This Regulatory Clarification preempts any previous clarification/guidance/policy 

letters on this subject and remains in effect until superceded in writing by the Public 
Sanitation and Retail Food Safety Group.  Attributed use or reproduction of this 

information is freely granted. 
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